Home > greece, opinion > Η μετέωρη κωλοτούμπα του Κ. Baroufakis! Μέρος Β

Η μετέωρη κωλοτούμπα του Κ. Baroufakis! Μέρος Β


Το μέρος Α ΕΔΩ

Πριν τις εκλογές Ο Μέγας Βαρουφάκης (όπως και ο Μέγας Ναπολέων) αποφάσισε να πει στους αναγνώστες του τι θα ψήφιζε σαν αυθεντία που είναι , και έμμεσα να προτρέψει τους αναγνώστες του. Ο Καθηγητής την έχει κάνει με ελαφρά πηδηματάκια και γράφει εκ τους ασφαλές. Ξεκινάει με αναφορά ότι το μνημόνιο 1 ήταν λάθος και η Ελλάδα «χαλαρά» θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα χωρίς δανεισμό. Τουλάχιστον κατανοεί ότι υπήρχε πρωτογενές Έλλειμμα 9,5 δισεκατομμύρια Ευρώ (προϊόν του κακού-Κενσιασμού των τελευταίων 30 ετών) καθώς και ανάγκη για ομόλογα (μόνο προς Ελληνικές τράπεζες) στα 10,92 δισεκατομμύρια Ευρώ. Θα το γράψω σε εκατομμύρια- 10.920 εκατομμύρια Ευρώ, ψιλό-νούμερα.

Πληκτρολογώντας μερικές λέξεις ο Κ. Βαρουφάκης εξοικονομεί 6 δις από τα έξοδα του κράτους. Να θυμίσω ότι τα παράνομα επιδόματα και οι πλασματικοί συνταξιούχοι κόστιζαν στο κράτος  750 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως – 9 δις ετησίως, παρόλα το μνημόνιο φταίει και η Μέρκελ.  Το Ελληνικό κράτος έχει δείξει (και έδειξε) πόσο ικανό στην σπατάλη δημοσίου χρήματος. Ο Κ. Βαρούφακης, που ζούσε και πληρώνονταν από το δημόσιο, (σίγουρο εισόδημα) εκφέρει την ιδέα για προπληρωμή του φόρου του 2011 από φυσικά πρόσωπα. Πόσοι ιδιωτικοί υπάλληλοι ή επιχειρήσεις θα ήταν διατεθειμένοι να προπληρώσουν φόρο του επόμενου έτους? Δηλαδή οι Έλληνες να δεχτούν μια μείωση του εισοδήματος τους για να πληρωθούν τα έξοδα του κράτους, αντί το κράτος να μειώσει την σπατάλη του. Να θυμίσω ότι οι επιχειρήσεις προπληρώνουν τους φόρους βάση των περσινών τους κερδών. Ποίος εγγυάται ότι το κράτος δεν θα έκανε μόνιμο το χαράτσι?

Προσοχή! αναμένεται τούμπα του Κ. Βαρούφακη που με τόσο σθένος αντιδρούσε σε μείωση μισθών και συντάξεων : Έστω όμως ότι δεν βρίσκονταν όλα και απέμεναν άλλα €Χ δις. Που θα τα έβρισκε το κράτος; Θα τα έβρισκε από την από-πάνω-προς-τα-κάτω μείωση μισθών και συντάξεων. Μικρολεπτομέριες, Ο Καθηγητής έδωσε άλλη λύση εκτός μνημονίου σε λιγότερες από 10 γραμμές. Κόψε κάτι, εκεί, πάρε από εδώ, Όλα εντάξει τελικά, γιατί δεν πήγε σε αυτόν ο ΓΑΠ. Θα είχε λυθεί το πρόβλημα στο τσακ-μπαμ. Μάλλον ξέχασε ο Κ. Βαρούφακης να εξηγήσει στον αναγνώστη ότι εάν ΕΣΟΔΑ (φόροι) – ΕΞΟΔΑ (μισθοί, συντάξεις, άλλα έξοδα) < 0 τότε υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα (οι τόκοι πληρώνονται μετά).

Άρα και μνημόνιο να υπάρχει εάν δεν υπάρχει ουσιαστική μείωση στα έξοδα τότε πάντα θα υπάρχει ανάγκη για δανεισμό ή για φόρολογια (άλλωστε ο Καθηγητής πληρωνόταν από τα χρήματα του μνημονίου ή το ξεχνάει και αυτό?). Σαν κλασσικός Έλλην, σε όλα τα άρθρα του καταπιάνεται με την μεριά τον εσόδων και ελάχιστα με τα έξοδα. Δυστυχώς αντί σαν οικονομολόγος να λέει στους αναγνώστες του για την ανάγκη δραστικής μείωσης του κράτους, τους ταΐζει την καραμέλα τον φόρων και των ουράνιων λύσεων.

Το κείμενο που προσωπικά με απογοήτευσε ήταν Πριν από την κάλπη, Μέρος Β’. Λίγες φορές έχω διαβάσει τόση προπαγάνδα σε τόσες λίγες γραμμές. Θα σταθώ σε συγκεκριμένα σημεία. Ο Μέγας οικονομολόγος βάζει «επιεικώς, μηδέν», στο πρόγραμμα της ΔΡΑΣΗΣ ( κόμμα που ο γραφών συμπαθεί).  Τον ενοχλεί μάλλον ότι η ΔΡΑΣΗ, τόλμησε και ζήτησε μείωση του Τέρατος του δημοσίου. Θυμίζει στους υπολοίπους ότι μικρότερο κόστος εργασίας δεν φέρνει επενδύσεις (αλλά ξεχνά να αναφέρει ότι ούτε οι ψηλοί φόροι, ούτε το διεφθαρμένο κράτος). Κατά τον Βαρουφάκη επενδύσεις πρέπει να κάνει μόνο το Κενσυανικό κράτος που ονειρεύεται, γιατί αυτό ξέρει. Τον ενοχλεί που η ΔΡΑΣΗ δεν πάει στην Ευρώπη να λύσει την Κρίση την οποία πρώτη η Ελλάδα ξεκίνησε (αλλά μετά χειροτέρεψε λόγω λάθος χειρισμών). Μάλλον δεν δέχεται ότι ένα κόμμα μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις από τις δικές του.  Μήπως  ο νικητής των Γαλλικών εκλογών δεν μπορεί να συναντήσει τον Τσίπρα γιατί έχει κλείσει ραντεβού με τον Βαρουφάκη που έχει έτοιμη την λύση για την Ευρώπη?

Ξαφνικά ο καθηγητής κάνει ένα νιντζίτσου μαγικό. Από την μια υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Ένα σκορποχώρι του οποίου το προγραμματικό κείμενο αντανακλά το ότι είναι… σκορποχώρι. Πραγματικά σας λέω ότι πάλεψα πολύ για να το διαβάσω. Κακογραμμένο και κουραστικό. Προφανώς γραμμένο όχι για να διαβάζεται αλλά με τρόπο που όλες οι φράξιες του ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιηθούν ότι πρόσφερε η κάθε μία την ανοησία της σε αυτό» αλλά του δίνει 7 στη κατηγορία «μακροοικονομία» (ενώ η ΔΡΑΣΗ παίρνει 0). Δηλαδή εάν το κείμενο ήταν απλώς κακό θα βαθμολογούσε τον ΣΥΡΙΖΑ με 10? Πιο μεγάλη κολωτούμπα δεν έχω ξαναδει. Αυτός ο άνθρωπος που βαθμολογεί την μακρο-ωρημότητα του ΣΥΡΙΖΑ με 7, δίδασκε και βαθμολογούσε Έλληνες φοιτητές οικονομικών?

Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι από τους μεγαλύτερους καρκίνους της Ελλάδας? Μετά αναρωτιούνται γιατί δεν καταλαβαίνουν από οικονομία αρκετοί ‘Ελληνες? Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία Ευρώπη ένα στρογγυλό 8. Κ. Βαρούφακης να λες ότι είσαι φιλοευρωπαίος δεν είναι το ίδιο με το να είναι κάποιος Ευρωπαίος. Κάθε δικαίωμα έχει και υποχρεώσεις. Μάλλον την “απειλή” του ΣΥΡΙΖΑ προς την Ευρώπη την αναγνωρίζει ως λύση της κατάστασης.   Άντε οι Έλληνες να βαρέσουν κανόνι, τους λαούς της Ευρώπης τους ρώτησε? Θα ακούνε την λέξη Έλληνας και θα τρέχουν μακριά. Τελικά θα έδινε τέσσερις ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ. στο κόμμα που δεν ξέρει καν τι επιθυμεί! Κρατικοποίησεις, κατασχέσεις καταθέσεων (όσες μείνουν τελικά), υποχρεωτικά “δάνεια”, των καταλήψεων, των δανείων από Κίνα-Ρωσία και εξωγήινων, το κόμμα που λέει τι Ευρώ? τι δραχμή?

Είναι κρίμα για έναν καθηγητή οικονομίας που να υποστηρίζει ένα κόμμα τόσο ανώριμο. Αλλά Βαρουφάκης είναι αυτός. Κλείνοντας το κείμενο του, κάνει την χάρη να απαντήσει σε έναν ταπεινό αναγνώστη που είχε το θάρρος να διαφωνήσει με αυτόν. Ο αναγνώστης εγείρει κάποια σημαντικά θέματα που τρυπάνε τις ήδη κούφιες απόψεις του Κ. Βαρουφάκη. Ο «Ευρωπαίος» Καθηγητής φανερώνει τα πραγματικά του χρώματα. Σε περίπτωση που η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών «η κρίση χρέους Ιρλανδίας και Ισπανίας θα γινόταν αφόρητη και, έτσι, η ΕΕ θα αναγκαζόταν να υιοθετήσει μια συστημική λύση. Δεύτερον, ακόμα και να καθυστερούσε μια τέτοια συστημική λύση για άλλον ένα χρόνο, ποιος σας είπε ότι τα έσοδα του 2011 θα ήταν λιγότερα; Από την μία, η μη περικοπή κατώτατων μισθών και συντάξεων θα είχε μικρότερο υφεσιακό αντίκτυπο από τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης ενώ, από την άλλη, το 2011 το κράτος θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει στους φορολογούμενους την δυνατότητα προπληρωμής του φόρου του 2012.»

Κάποιες αλήθειες επιτέλους από τον Καθηγητά. Η μόνη λύση για την Ελλάδα πάλι θα ερχόταν μέσω από την Ευρώπη, η οποία θα αναγκαζόταν να σώσει(?) και την Ελλάδα, η οποία όμως πυροδότησε το ντόμινο. Περίεργη λογική που μόνο μια ιδιοφυΐα μπορεί να την εμπεδώσει. Παραδέχεται ότι για να σωθεί η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει χαρακίρι και να παρασύρει μαζί τους υπόλοιπους λαούς, οι οποίοι στην συνέχεια θα την ευνωμονούσαν σώζοντας την με μια συστημική λύση. Ποιά είναι αυτή η λύση δεν την μοιράζεται με τους υπολοίπους ο  Κ. Βαρουφάκης. Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι έλληνες είναι καλοί φορολογούμενοι και θα δεχόντουσαν να προπληρώσουν φόρο. Δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο το Ελληνικό κράτος αθετήσει τις υποσχέσεις του και δεν μετρήσει την επιστροφή φόρου? Αυτά είναι λεπτομέριες στην σφαίρα πραγματικότητας στην οποία λειτουργεί ο εν λόγω κύριος. Τέλος ο αναγνώστης αναφέρει το αυτονόητο. Ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει κουβέντα για τις μεταρρυθμίσεις. «Ο κ. Βαρουφάκης πιστεύει άραγε πως μπορούμε να αναπτυσσόμαστε για πάντα με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 10%+ Στην Μπαρουφάλαντ η λέξη μεταρρύθμιση είναι μια έννοια χωρίς ουσία. Μια λέξη χωρίς νόημα, έτσι κατανοεί τις μεταρρυθμίσεις ο Καθηγητής. Δεν αναφέρει καμία συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ούτε τις επιθυμεί. Απαντά στον αναγνώστη ότι με το default η χώρα θα αναγκαζόταν να κάνει μεταρρυθμίσεις. Προσωπικά όταν κάνει default, θεώρω πιο πιθανόν να τυπώνονται νομίσματα των εκατομμυρίων (όπως στην Ζιμπάμπουε), παρά να γίνουν οι αλλαγές που επιβάλλονται.

  1. jctergal
    May 28, 2012 at 5:12 pm

    Ρε Στέφανε 9 δις οι ψεύτικες συντάξεις, όταν όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις μαζί είναι γύρω στα 20;;; Που τα βρήκες τα νούμερα; Ήμαρτον….. και μετά σου φταίει ο Βαρουφάκης, που τον αποκαλείς κ Μπαρουφάκη, δηλαδή τα δικά σου μαργαριτάρια πως να τα χαρακτηρίσει κανείς….

    • Nasduck
      January 5, 2013 at 11:15 am

      Δεν νομίζω Jctergal… Το ποσό των 2,34 δισ. ευρώ καταβάλλεται κάθε μήνα από το Δημόσιο σε 2.952.082 εκατ. συνταξιούχους, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας(πηγή εφ.ημερησία), Αν το βάλεις σε ένα χρόνο *12 θέλεις ή επι 14 είναι κοντά στα 30δις ΜΟΝΟ συντάξεις.
      Απο που τα βρίσκετε τα νούμερα ορισμένοι θέλω να μάθω…

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment